Narcis Cernea

Crononutritia și gustările: cum să mănânci ciocolată fără regrete

Crononutritia și gustările: cum să mănânci ciocolată fără regrete

Crononutritia și gustările: cum să mănânci ciocolată fără regrete

Cum putem putem mânca ciocolată, fără a impacta negativ procesul de slăbire

 

Există un mod simplu și banal prin care putem să mâncăm ciocolată, fără ca ea să ne afecteze silueta și sănătatea. Pentru a identifica acest proces, e esențial să mergem puțin la nivel biochimic, dar și la nivel hormonal.

Ciocolata activează anumiți centri din creier care produc serotonină, și anume, hormonul fericirii. Dacă mâncăm ciocolată cu rapiditate și o inghitim ca pe un sandviș, creierul nu are timpul necesar să conștientizeze gustul respectiv, astfel încât să producă o cantitate mai mare de serotonină, ajungând astfel să facă un abuz caloric uriaș. 

Cu toate acestea, putem face lucrurile diferit. Spre exemplu:

  • vom lua ciocolată neagră, cu cel puțin 85% cacao. 
  • vom exclude restul de ciocolată, pentru că nu este sănătoasă, și pentru că are foarte puțină cacao. Lipsa acestui ingredient este suplimentat de o serie de compuși nesănătoși. 
  • vom savura în tihnă ciocolata, pentru că mintea noastră are nevoie de timp ca să elibereze toată compoziția de serotonină. 
  • vom rupe o bucățică de ciocolată neagră, o vom așeza sub limbă și o vom plimba puțin prin gură, fără să o alterăm, lăsând-o să se topească. 

Aceste mici acțiune ne ajută să limităm abuzul caloric, dar și să menținem starea de bine pe o durată îndelungată de timp. Atunci când suntem într-un proces de slăbire contează momentul în care servim acea bucată de ciocolată. Astfel că, în acest proces vorbim despre crononutriție. 

Crononutriția este un proces străvechi nutrițional care împarte alimentația în două categorii: alimente diurne, care se mănâncă în prima parte a zilei și alimente nocturne, care se consumă în cea de-a doua parte a zilei. 

Spre exemplu, carbohidrații, care au o asimilare rapidă, se consumă în prima parte a zilei, pentru că rolul lor este acela de a energiza organismul. Dacă suntem într-un proces de slăbire, mâncăm ciocolată seara și nu facem activitate fizică, o bună parte a caloriilor le vom transforma în țesut gras. Ideal este să consumăm alimentele dulci în prima parte a zilei. De asemenea, evită să ai în casă sertarul cu dulciuri. 

Distribuie acest articol

3 PASI pentru a pastra motivatia de a slabi

  In acest articol iti voi oferi 3 PASI pentru a pastra motivatia de a slabi. Timp de citire: 5 […]

Alimente fake vs. alimente reale: cum să faci diferența?

Atunci când ne aflăm într-un proces de transformare este foarte important să înțelegem cum alegem alimentele potrivite de pe rafturile […]

Antrenamentul HIIT – pentru slabit rapid

Timp de citire: 3 minute Antrenamentul HIIT este un antrenament cardio care te ajuta sa slabesti, sa iti tonifiezi musculatura […]

Scroll to Top