Cum scap de dependenta de dulciuri ?
Dulciurile reprezinta un deliciu cu care am luat contact inca de la o varsta frageda si am continuat pana in prezent, delectandu-ne cu ele ori de cate ori am avut pofta.
Aceste delicii nu reprezinta o problema daca sunt consumate moderat si bineinteles daca sunt preparate cu ingrediente naturale, fara continut de zahar rafinat, margarina sau alte “minciuni” alimentare care ne pun sanatatea in pericol.
De asemenea, un aspect important il reprezinta si ora la care se mananca dulciurile, precum si posibila combinare cu alte alimente.
Insa atunci cand vorbim de dependenta de dulciuri, cand simti frecvent nevoia de a le manca, exista 2 situatii in care te poti afla:
- DEPENDENTA FIZIOLOGICA
Nevoia de a manca dulciuri poate fi un semn din partea organismului tau ca ceva nu merge bine pe interior din cauza unor aspecte ce tin strict de stilul tau de viata sau de anumite patologii.
Si in acest caz exista mai multe variante si vreau sa ti le evidentiez pe cele mai frecvente, astfel incat sa te poti analiza singur pentru a vedea daca te regasesti in vreuna dintre ele.
- Ai tinut o dieta restrictive sau pur si simplu te-ai obisnuit sa manaci doar cateva alimente, astfel incat ti-ai privat organismul de o multime de enzime si micronutrienti esentiali unui echilibru fiziologic, ceea ce a dus la una sau mai multe carente in organismul tau;
In acest caz, de cele mai multe ori carente sunt in special de crom si de magneziu si iti recomand sa faci un set de analize din care sa reiasa daca ai o astfel de carenta, pentru a remedia situatia.
- Obisnuiesti sa mananci rar si mult, iar asta face ca in timp sa iti scada foarte tare glicemia, ceea ce va starni o adevarata furtuna pe interior, vei incepe sa tremuri si vei simti ca lesini.
In acesta situate, primul lucru la care te gandesti este sa manaci ceva dulce, care sa iti creasca rapid glicemia, apeland la orice aliment care contine zahar.
Pentru ca zaharul este un carbohidrat rafinat cu asimilare rapida, obliga pancreasul sa elibereze o doza mare de insulina pentru a putea metaboliza excesul lui, ceea ce va determina un lant de dezechilibre in organismul tau.
Eliberarea brusca a unei cantitati mari de insulina favorizeaza depunderea de tesut adipos, astfel iti va aduce si multe kilograme in plus, in special pe abdomen, daca nu vei pastra un echilibru alimentar.
Problemele nu se incheie aici, deoarece in timp poti ajunge la Diabet de tip 2 si la alte boli grave.
Daca te afli in aceasta situatie, te sfatuiesc sa apelezi rapid la o alimentatie echilibrata, variata si moderata, pentru a-i oferi organismului tau “combustibil” de calitate, cu care sa functioneze la randament maxim.
Obisnuiesc ca la finalul seminariilor pe care le tin prin tara sa le spun cursantilor o anecdota, cu care sa ramana in cap si dupa ce parasesc sala.
Anecdota suna asa:
“Gandeste-te la un tractor si la un Ferarri. Tractorul merge cu orice combustibil, Ferarri-ul doar cu cel mai de calitate combustibil. Tu de ce te transformi mereu intr-un tractor si mananci alimente nesanatoase? De acum inainte considera-te un Ferarri si mananca doar alimente sanatoase, respectandu-ti astfel organismul si pe tine.”
Daca iti doresti sa faci aceasta schimbare si nu stii de unde sa incepi, iti recomand sa faci o detoxifiere eficienta si prietenoasa cu organismul tau, astfel incat sa ii dai oraganismului un “restart” benefic, pentru a functiona la randament maxim.
Pe aceasta cale iti recomand sa urmezi programul “Natural Detox – ReStart in 21 de zile” , deoarce este bazat doar pe alimente naturale pe care le gasesti in piata. Mai mult, urmand acest program prietenos cu organismul tau, nu te vei infometa si nici nu vei pierde masa musculara asa cum se intampla cu majoritatea procedurilor de detoxifiere, care aduc ulterior multe kilograme in plus.
- Ai consumat multe dulciuri, iar excesul de zahar ti-a creat o stare de dependenta fizica.
Este bine cunoscut ca zaharul rafinat este drogul legal cel mai raspandit la nivel Mondial, fiind in topul elementelor care declansaza obezitatea, diabetul si alte boli grave.
In aceata situatie, iti recomand sa reduci sau chiar sa elimini consumul de alimente care contin zahar, inlocuindu-le cu dulciuri sanatoase.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina parintii cu copiii care s-au ingrasat si pe care vor sa ii ajute sa slabeasca este exact asta. Toti copiii vor sa manance prajituri si nu sunt dispusi sa renunte la ele, doar daca li se ofera alternative sanatoase. Spun asta, deoarece imi vin adesea la cabinet parinti cu copii grasuti sau chiar obezi, pentru a le crea diete personalizate , astfel incat sa poata scapa de grasime si sa se poata dezvolta sanatos si armonios. Primul aspect pe care il stabilesc cu copiii este cel legat de dulciuri, oferindu-le o multime de variante sanatoase de prajituri, ceea ce ii determina sa accepte sa urmezi o alimentie sanatoasa, atat timp cate este pe placul lor.
Asta se intampla si in cazul tau daca de afli intr-o dependenta fizica de dulciuri.
Daca vei inlocui clasicele bombe calorice dulci cu dulciuri sanatoase, vei simti rapid cum dependeta de zahar se va diminua pana la niveul in care nu vei mai simti deloc nevoia sa il consumi.
Asadar, iti voi oferi cateva variante sanatoase de dulciuri, care sa te ajute sa rezolvi aceasta problema:
- Budinca din fulgi de ovaz, cu cacao, miere si piure de capsuni;
- Budinca de chia cu piure de piersici si scortisoara;
- Pancakes proteic cu iaurt grecesc si felii de banana.
Cum scap de dependenta de dulciuri ?
Dependenta fiziologica este o stare de care poti scapa rapid daca iei masuri si adopti un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, sport si odihna.
Asa cum ti-am spus si mai sus, te sfatuiesc sa incepi cu o detoxifiere prietenoasa a organismului, astfel incat sa il ajuti sa se curete si sa iti devina un aliat in lupta cu kilogramele in plus, celulita sau starea permanenta de oboseala.
Programul pe care eu il recomand este “Natural Detox – ReStart in 21 de zile” , deorece cu ajutorul lui au reusit sa obtina rezultate exceptionale mii de romani si cu siguranta vei reusi si tu.
Insa mai exista si un alt fel de dependenta, care poate prelua total contolul asupra ta si care vine la pachet cu o lipsa crescuta de respect de sine, anxietate, depresii si frustrari.
- DEPENDENTA PSIHOLOGICA
Nevoia de dulciuri poate avea originea mult mai adanc in interiorul nostru, fiind o cale de “evadare” de la problemele noastre interioare.
Conform psihologilor, dependenta, indiferent de natura ei, ascunde o problema psihologica reala, care poate avea conotatii periculoase asupra persoanei in cauza, dar si a celor din jurul lor.
Studiile de specialitate catalogheaza dependentele in functie de emotiile declansatoare, evidentiindu-le astfel:
- Dependenta de tigari = furie interioara, legata de unul sau mai multe evenimente marcante din copilarie;
- Dependenta de alcool = iubirea neexprimata fata de o persoana draga sau evitarea unor emotii puternice interioare, legate de realitatea in care traieste;
- Dependenta de droguri = producerea unui eveniment pe care nu il accepta sau evitarea unor emotii puternice interioare, legate de realitatea in care traieste;
- Dependenta de dulciuri si in general de mancare = lipsa de afectivitatea din partea persoanelor dragi, nevoia de atentie din partea persoanelor dragi, neimpliniri sufletesti sau asimilarea mancatului cu sentimentele de iubire din copilarie.
Revenind la dependenta psihologica de dulciuri si in general de mancare, aceasta isi poate avea originile in multe emotii puternice.
Una din marile greseli pe care le fac parintii atunci cand au copii mici, este de a le da dulciuri atunci cand plang, ca o consolare. Acest lucru se va transforma rapid intr-o atitudine distructiva pentru copil, care il va urmari toata viata, daca nu va rezolva problema din interior. Un asemenea copil, va deveni un adult care se va “consola” cu dulciuri sau cu mancare ori de cate ori se va simti neimplinit, anxios sau depresiv, iar acest lucru ii va aduce multe probleme.
Cum scap de dependenta de dulciuri ?
Daca te afli intr-o astfel de situatie, iti recomand sa stai de vorba cu un psiholog, pentru a constientiza originea acestei dependente, astfel incat sa scapi de ea si sa iti traiesti viata la next level.
Nu este nicio rusine sa mergi la psiholog, ba chiar e indicat sa o faci cu regularitate, pentru a face claritate in viata ta si a-ti gasi implinirea, bucuria si starea bine.
Eu merg frecvent la psiholog si nu imi este rusine cu asta, pentru ca astfel am reusit sa identific toate aspectele negative si fricile care ma trageau in jos si nu ma lasau sa evoluez, devenind astfel o versiune din ce in ce mai buna a mea.
Si tu poti reusi!
In ceea ce priveste stilul de viata sanatos, nu ezita sa imi ceri ajutorul, daca ai nevoie de sprijin de specialitate.
Iti sunt alaturi si iti voi ghida pasii spre cea mai buna versiune a ta!
Cu stima,
Narcis Cernea – care isi doreste o lume mai buna, mai sanatoasa.