Începe ziua cu energie: cum ne menținem vitalitatea pe întreaga durată a zilei
Din păcate, majoritatea oamenilor s-au obișnuit într-un mod nu foarte sănătos să nu mai aibă energie de la jumătatea zilei, iar până seara să devină lenți și să obosească. Întrucât acela este punctul unei căderi masive de energie, care îi determină să nu își mai dorească absolut nimic, doar să se cufunde în canapea și să mănânce ceva bun, singurul lucru pe care îl au în minte este să pună pauză acelei zile, secați fiind de energie.
Trăim bucla asta zi de zi, iar acest lucru se datorează faptului că nu facem lucrurile corect. Însă, cel mai important este ce se întâmplă pe timpul nopții, pentru că, dacă noaptea i-am oferit organismului capacitatea de regenerare completă, iar ceea ce am făcut în timpul zilei și înainte de somn a fost făcut bine, avem toate șansele ca organismul, prin activitatea mitocondrială, să producă suficient ATP (combustibilul celular cu care organismul nostru funcționează ,,Adenozin trifosfat”).
Asta presupune, printre altele, să avem o alimentație echilibrată, să facem mișcare și să ne oxigenăm cât mai bine. Spre exemplu, dacă intrăm în hipoxie, adică într-o stare de oxigenare nesatisfăcătoare pentru organism și mai mâncăm și foarte mult zahăr, organismul în loc să producă energia asta prin mitocondrii și prin arderea acizilor grași blocați în citoplasma celulei, care trebuie să ajungă în mitocondrii, și ei să fie transformați în ATP, ajunge să producă cel mai nefolositor combustibil pentru organismul nostru, și anume: Interbecloiiza anaeroba. Asta produce energie din zahăr fermentat, din glucoză fermentată.
Atâta timp cât suntem în stres interior, respirația nu este una amplă, pentru că nu mai suntem conștienți de ea și ajungem, din nefericire, să respirăm pe datorie. Suntem mereu în viteză, de aceea, este foarte important să facem o retrospectivă și să vedem ce s-a întâmplat în timpul nopții. Dacă am lua o zi și am organiza-o de dimineața până seara, astfel încât să avem energie pe întreaga perioadă a zilei, având astfel posibilitatea de a trăi o nouă viață, în care ajungem acasă cu energie și încă dornici să facem lucrurile cu entuziasm și plini de energie, lucrurile ar sta altfel. Asemeni unui avion, nu ne ajută cu nimic să aterizăm cu o aripă ruptă și cu un motor în flăcări. La fel și noi, trebuie să acordăm atenție și să punem focusul pe a învăța cum să aterizăm lin, în așa fel încât în dimineața următoare „avionul” să poată decola în parametri optimi.
Așadar, hai să privim împreună activitățile potrivite și cum arată, în perspectiva mea, o zi FABULOASĂ:
DIMINEAȚA
– cel mai important lucru este să începi ziua cu tine, pentru că astfel îți co-creezi energia întregii zile din energia cu care ți-ai început-o. De ce? Păi, haide să o luăm așa: dacă ziua ți-ai început-o cu telefonul lângă tine, cu internetul pornit și cu capul plin de notificări primite, îți poți imagina ce îi dai creierului să consume încă de la prima oră, nu? El începe astfel să creeze diverse șabloane – Ai văzut un mesaj de la serviciu, poate ai văzut ceva care te-a captat și practic, ajungi să începi ziua cu anxietate, începi ziua în viteză, în fugă, într-o alergare, într-un sprint nebun care te va ține în viteza asta, pentru că, ghici ce? Așa ai co-creat-o de la prima oră!
Însă, cum ar fi să începem ziua cu noi? Să redevenim o prioritate în viața noastră, să avem 5 minute de recunoștință în loc de toate acestea?
Dacă ne uităm la piramida conștiinței a lui David R. Hawkins, recunoștința este la 510. O vibrație profundă, o vibrație înaltă. În momentul în care tu îți începi ziua din vibrația asta, o să-ți atragi numaidecât în ziua respectivă multe lucruri în același ton cu frecvența respectivă, din spațiul cuantic. Da, ai auzit bine, pentru că noi nu suntem doar corpul nostru fizic, avem și corpul cuantic, care deși nu este văzut, el funcționează pe baza acestor frecvențe vibraționale.
Dacă încă nu te-am convins în dreptul recunoștinței, haide să o luăm altfel și să ne gândim așa: în secunda în care noi am deschis ochii în dimineața asta, alți oameni i-au închis definitiv. Oare avem noi motiv real pentru a fi recunoscători? Hai să fim recunoscători că am primit o nouă zi, hai să o prețuim și să facem o capodoperă din ziua asta, dar și din ziua de mâine, de poimâine și în felul acesta să facem un lanț de zile bune, pentru tot restul vieții noastre. Putem să facem asta dacă facem lucrurile în mod diferit, bineînțeles. Dar, dacă o să dormim cu telefonul lângă cap, cu netul pornit 24/24 h, acest lucru este aproape imposibil.
– tot dimineața, după ce ne-am făcut igiena matinală și avem acest moment de recunoștință profundă cu noi, eu aș propune imediat să efectuăm antrenamentul, măcar 10-15 minute. Recomandarea mea este acel antrenament C.F.C care în mod surprinzător nu vine de la KFC, ci face parte dintr-un circuit Cardio-Fitness-Cardio, anume: 5 minute cardio, 5 minute fitness (exerciții pentru stimulare masă musculară) și la final 5 minute cardio. În felul acesta vei oxigena puternic organismul și vei evita să intri în stadiul acela de hipoxie, iar organismul va produce energie în formă anaerobă.
HIIT – High Intensity Interval Training reprezintă o tehnică de antrenament cardio, în care exercițiile fizice de intensitate crescută sunt alternate cu cele de intensitate redusă. În general, o sesiune de antrenamente durează mai puțin de 30 de minute, iar fiecare exercițiu implică între 20-90 de secunde. De exemplu, un exercițiu poate implica 30 de secunde de activitate intensă, urmată de 10 secunde de recuperare. Este antrenamentul demonstrat științific că are capacitatea cea mai mare să topească grăsimea.
– următorul lucru pe listă poate fi dușul făcut cu apă rece, iar dacă nu suportăm apa rece din prima, facem un duș scoțian. În felul acesta ne-am început ziua plini de energie, fără să consumăm cafea.
-Următorul pe listă este micul dejun. Prima masă a zilei ar trebui să fie una care să nu îți fure din energie. Astfel că, nu punem într-o farfurie carne, brânză, ouă și toate amestecate într-o omletă tradițională, pentru că este foarte greoaie, iar dacă o mai suplimentăm și cu 3 felii de pâine, este extrem de greu de dus, iar noi dimineața avem nevoie să pornim lin, astfel încât avionul să decoleze, nu să stagneze pe pistă câteva ore. Recomandarea mea de dimineața este un smoothie în care adăugăm lapte vegetal, banane, semințe de cânepă, avocado, căpșuni dacă este sezonul lor, o lingură de unt de arahide, ca să avem grăsimi sănătoase vegetale, iar dacă vrem să-i dăm un gust de ciocolată, îi adăugăm o linguriță de carop, nu de cacao, că o să stimuleze energic.
– urmează apoi să începem ziua, să intrăm în activitățile profesionale
AMIAZ
– la pranz ar trebui să nu uităm de noi, așa că, luăm o pauză de zece minute și ieșim afară, în soare, pentru a vedea lumina zilei și pentru a respira conștient.
SEARA
– după ce ai încheiat încă un modul de lucru și îți finalizezi ziua, urmează să ajungi acasă, unde contează foarte mult ultima masă a zilei. Aceasta trebuie să fie una ușoară, ca în timpul somnului să nu cumva să se întâmple digestia, pentru că atunci e esențial să se întâmple alte procese de regenerare.
– Cu o oră înainte de somn nu mai stai cu ochii în ecrane LED. Caută să nu te mai uiți la televizor, Netflix sau la orice altceva, asta pentru că lumina albastră a ecranelor LED scade puternic producția de melatonină, adică neurotransmițătorul care ne ajută să dormim odihnitor, iar cu o oră înainte de somn să nu mai faci activități care să te stimuleze mental. Astfel că, nu asculți podcasturi, nu citești cărți de dezvoltare personală, nu te apuci să faci planuri de afaceri sau te miri ce, pentru că în felul acesta stimulezi creierul iar el începe să lucreze și să creeze diferite șabloane iar când te pui la somn vor începe toate să se perinde incontrolabil în mintea ta și vei avea tendința să deschizi tot soiul de bucle, iar acest lucru va determina incapacitatea de a adormi eficient, fapt pentru care te vei trezi obosit.
Acesta este circuitul unei zile ideale din punct de vedere al alegerilor sănătoase.