Narcis Cernea

Mănâncă inteligent, trăiește fericit. Sfaturi pentru o relație armonioasă cu mâncare

Mănâncă inteligent, trăiește fericit. Sfaturi pentru o relație armonioasă cu mâncare

Mănâncă inteligent, trăiește fericit. Sfaturi pentru o relație armonioasă cu mâncare

Dieta: între restricție și libertate. 

Pentru a identifica modul în care să ținem o dietă pe termen lung, trebuie să înțelegem că o dietă este un concept și bun, dar și rău. 

Este bun atunci când înțelegi că e doar pentru început, ca să îți dea o structură. În felul acesta, vei înțelege ce înseamnă să mănânci sănătos și, pornind de aici, vei începe să construiești. Dieta este doar un instrument care să creeze o structură în viața ta. Tu ești singurul element care face diferența. Este important ca dieta să fie personalizată, în funcție de stilul de viață pe care îl ai, de contextul social în care ești și de alimentele care îți plac. 

Cel mai important lucru în acest proces este să nu pleci cu fantezia că nu vei greși pe drum. Să nu crezi că o să fii disciplinat de mâine sau de luni pentru toată viața. Nu vei fi. Acest lucru se datorează faptului că lucrurile nu se întâmplă chiar așa. Atunci când pornești la drum cu o fantezie perfecționistă, greșești. În momentul în care greșești, ajungi să renunți la tot și să clachezi, în felul acesta ajungi să te judeci și să te desconsideri. Nu este nevoie să ajungem în punctul acesta. Ne maltratăm emoțional și sufletește de atâtea ori și nu este cazul. Acest proces este dezastruos pentru sufletul nostru și pentru ceea ce reprezentăm noi ca ființe 3D.

De-a lungul timpului am fost asaltați de media, prin diferite reclame și strategii, despre modul în care ar trebui să urmăm o dietă potrivită. De multe ori restrictiv sau de lungă durată. Toate acestea, pentru a ajunge din punctul A în punctul B. 

Durata de a ajunge de la A în B ar trebui să fie maxim de 2-3 luni, iar de la B încolo, ar trebui să fie un proces sănătos, de menținere al unui stil de viață personalizat, susținut și adaptat nevoilor tale, pe toată durata vieții. 

Pentru a face lucrurile corect, există o singură condiție. Dă-ți voie să greșești. Vei greși oricum, trăim în secolul vitezei, secol în care alergăm constant, avem tot soiul de responsabilități zilnice. Ideal este să îți dai voie să greșești. Pentru a combate consecințele fanteziei perfecționismului, schimbă strategia cu care pornești la drum. 

„Este posibil să greșesc, este în regulă să fac asta. Accept acest lucru pentru că știu că face parte din proces. E bine, greșesc, mă ridic și merg mai departe. Aleg să învăț ceva din toată situația asta și îmi continui călătoria.”

Una dintre strategiile pe care le abordez în programele mele, și în lucru cu clienții, este tocmai aceasta ,,Permisivitatea greșelii conștiente.” Ce înseamnă asta? Că îi ghidez pe participanți să greșească în mod conștient. Acest lucru îl reprezintă adaugarea unei mese de trișat. De exemplu, ,sâmbătă la prânz mănânci ce vrei tu. În felul acesta, îi soliciți minții să-ți dea pace să continui eficient acest proces. Altminteri, dacă o restricționezi, o vei suprasolicita și nu te va susține. Mintea se autodisciplinează, ea îți permite să introduci noi directive, dar după 2-4 săptămâni în care mâncăm echilibrat.

Atunci când mâncăm emoțional, lucrurile se schimbă puțin. Mâncatul emoțional reprezintă un semn al lipsei iubirii de sine. Considerăm că nu suntem suficienți de buni pentru noi și că nu merităm. Până la urmă, fiecare acțiune pe care o facem are rolul de a ne reconfirma, în mod subconștient, că nu merităm, că nu suntem suficienți de buni. Pentru a integra conceptul de permisivitate a greșelii conștiente, e necesar să începem să facem lucrurile în mod diferit. 

De 14 ani de când activez în domeniul sănătății integrative, unde m-am dedicat trup, minte și suflet tuturor oamenilor pe care i-am ajutat prin intermediul diferitelor mele instrumente, trecând astfel mii de oameni prin mâna mea, nu a existat unul singur care a făcut lucrurile în mod impecabil, fără să greșească. Până în prezent, nu este nimeni care să fi avut parte doar de transformare la nivel corporal, fără să își rescrie din temelii și povestea sinelui și să nu reaprindă flacăra iubirii față de sine. Așadar, dacă plecăm la drum și nu ne dăm voie să greșim, am pierdut esența călătoriei.

E important să ne dăm voie să greșim. Suntem imperfecți, suntem oameni și suntem creați să greșim. E important să înțelegem ceva din asta, să mergem mai departe fiind mai buni. Este călătoria noastră de iluminare. Fiecare are călătoria lui, este diferită la fiecare, însă cu toții greșim. 

  Iar, la final de zi, e important ca în acest proces să ne vulnerabilizăm, să ne dăm voie să greșim în mod conștient și să ștergem iluzia perfecțiunii. 

Distribuie acest articol

3 PASI pentru a pastra motivatia de a slabi

  In acest articol iti voi oferi 3 PASI pentru a pastra motivatia de a slabi. Timp de citire: 5 […]

Alimente fake vs. alimente reale: cum să faci diferența?

Atunci când ne aflăm într-un proces de transformare este foarte important să înțelegem cum alegem alimentele potrivite de pe rafturile […]

Antrenamentul HIIT – pentru slabit rapid

Timp de citire: 3 minute Antrenamentul HIIT este un antrenament cardio care te ajuta sa slabesti, sa iti tonifiezi musculatura […]

Scroll to Top