CAPCANELE MINDSET-ULUI “GATA, DE LUNI INTRU LA REGIM!”
Misterul zilelor de luni
De multe ori avem tendința să ne spunem că începem să acționăm altfel de luni, gândindu-ne că vom avea alte rezultate, surprinzând astfel iluzia unui nou început. Ceea ce facem, însă, este că ne regăsim în același cerc vicios.
Care este secretul transformării acțiunilor noastre dintr-un cerc vicios într-un cerc virtuos?
Adevărul este că, în mintea noastră, este o fantezie, mai ales în momentul în care credem că o să facem lucrurile diferit și o să schimbăm totul peste noapte, și ajungem, de fapt, să ne facem mai mult rău decât bine.
Această fantezie este păguboasă și răspunde următoarelor fraze restrictive care nu lasă loc de greșeli precum:
-„gata, de luni încep și dau milităria jos din pod!”,
-„de luni gata, nu se mai poate, mă pun să fac toate lucrurile pe care mi le propun”
– și, tot de luni, implementez și cel mai drastic argument „eu de luni intru la regim!”
Momentul în care creierul aude că intră la regim nu îți mai dă vreo șansă să reușești, însă tindem să facem asta pentru că ziua de luni pare că e un nou început. Ori de câte ori se întrevede un nou început, parcă, parcă se întrevede acolo o fărâmă de rezultat, o fărâmă de speranță. Însă, ce este foarte important să cunoaștem, este că nu putem să devenim generali de armată peste noapte. Chiar și ei, generalii de armată, fac greșeli pentru că și ei sunt oameni. Și, în momentul în care plecăm la drum cu această fantezie perfecționistă, de a nu ne da voie să greșim, și dorindu-ne ca totul să fie perfect iar de luni gata, nu se mai întâmplă nimic negativ și totul este perfect, nu facem altceva decât să îndepărtăm de la noi schimbarea adevărată. Dorința de a deveni disciplinați peste noapte nu o să se materializeze niciodată, nu așa funcționează lucrurile.
Modul în care funcționează creierul nostru
În 95% din cazuri funcționăm dintr-o stare subconștientă, iar acolo se întâmplă să funcționeze acele programe prestabilite, de genul „pe pilot automat”, astfel că, doar în 5% din timp suntem în stare conștientă.
Din această stare conștientă noi începem să luăm decizii din acestea futuristice, nebune ,,gata, de luni s-a terminat! Nu mai există așa ceva! Dau milităria jos din pod, intru la dietă!” Asta se întâmplă în acele momente când suntem conștienți, adică în 5% din timp, iar greșeala este că uităm că în 95% din timp funcționăm pe acele programe subconștiente, programe care s-au format prin propriile alegeri de zi cu zi, influențate fiind de societate, educație, copilărie. Dacă noi nu am fost disciplinați din punct de vedere alimentar o viață întreagă, sau în ultimii ani, și vrem ca de luni toate aceste lucruri să le ștergem cu buretele și să fim perfecți, să nu greșim nimic și să fie totul aliniat, dă-mi voie să-ți spun că este mare fantezie care vine și ne lovește. Pentru că nu avem timp. Trăim o viață din ce în ce mai complexă, din ce în ce mai complicată, trăim în secolul vitezei, avem din ce în ce mai puțin timp și noi vrem să introducem cu forța acolo și o dietă, și un regim, si un x,y,z. În felul acesta, riscăm să rămânem foarte dezamăgiți luni dimineața, când realizăm că nu o să avem timp sau, dacă o să avem timp, o să facem doar o zi sau două ce ne-am propus, după care clacăm. Asta pentru că plecăm la drum cu o fantezie perfecționistă și plecăm la drum fără să știm de ce o facem. Și, mai ales, fără un plan.
95% dintre oameni renunță în primele 21 de zile într-un program de transformare, fie că vorbim despre unul mental sau corporal, iar asta ne-o spun cercetările din neuroștiință. Așadar, dacă fantezia care sună așa: „o să încep de luni”, o vom transforma în iubire de sine și spunem, în schimb, „gata, de luni o să încerc să fac lucrurile mai bine. Uite, de luni îmi pun în program ca primul lucru pe care îl fac să fie un antrenament de 5 minute de dimineață, să-mi dau așa un mic imbold. Poate marți o să fac 7 minute de antrenament și, poate că tot marți, o să mănânc și o salată la cină”, s-ar putea ca, în felul acesta, să am mult mai multe șanse să fac pași concreți către o viață sănătoasă, pentru că altfel doar ne lovim în stima de sine, arătându-ne că nu putem și ne reconfirmăm, încă o dată, că nu suntem suficienți de buni. Astfel că, apelăm involuntar la acele programe instalate încă din copilărie, care susțin că nu suntem suficienți de buni.
Așadar, în loc să încercăm ca de luni să fim perfecți, mai bine să facem pași mărunți înspre varianta pe care noi o vedem cu ochii minții. Pentru că ideal este ca de luni să începem să ne iubim cu adevărat. Astfel că, de luni să ne redeschidem inima către noi și să redevenim o prioritate în viața noastră, de luni să redevenim actorii principali din viața noastră. Pentru că, din păcate, în toată viața noastră, toată alergătura asta după nimic, toată goana asta în care ne învârtim în mod constant fără ca noi să fim prezenți în viața noastră este eșecul suprem. Asta pentru că, în multe dintre zile, noi nu suntem nici măcar figuranți în viața noastră. Și de luni putem să ne luăm un angajament ca noi să devenim o prioritate în viața noastră. Cu inima deschisă, cu multă iubire de sine și acceptare a tot ceea ce s-a întâmplat, de luni începem să redevenim o prioritate în viața noastră și să facem lucrurile diferit. Adică, să începem ziua cu noi, să ne acordăm 5 minute sau 10 dimineața, după care seara să mâncăm ceva sănătos.
Este important să facem lucrurile pentru noi și mai ales să facem lucrurile cu iubire, cu inima deschisă, dar și cu multă acceptare.